Vznikla tu na signálech ve skupině Ženy, manželky, matky, diskuse v čem vidíme přínos pondělní tradice. Jedna uživatelka napsala: " Premyslim, jake by mohlo byt poselstvi pondelni tradice dnes, jak vysvetlit neco, co sama nechapu.
Z tech pozitivnich motivu me napada spolecne straveny cas otce a syna pri priprave pomlazky (u zen pak pri malovani vajicek) a projeveni zajmu o druheho alespon kratkou navstevou. Hravost pri vymysleni uteku a skovavacek. A snad jeste trenovani pameti basnickama a vystoupeni z komfortni zony pri recitaci.
JAKA POZITIVA V TETO TRADICI SPATRUJETE VY?"

V po tradici vidím přínos v tom samém co ona:-). Před velikonoci ještě chodí v Jasenici http://www.jasenice.cz/, co pocházím kluci po dědině "hrkat" od domu k domu a zpívají u toho:

 "My poledne hrkáme, tak památku činíme, že Kristus Pán za nás zemřel a pro nás na kříži pněl, proto milý Křesťané, modli se Anděl páně, aby nás Bůh zachoval, skrz přímluvu Marie"

 

to mi přijde moc pěkné a i evangelizační:-). Ze zvyku a proto, že za hrkání je odměna hrkat chodí všichni i z nevěřících rodin... Následně chodí ještě večer, přičem zpívají místo "poledne hrkáme", klekání hrkáme.

 

(Také na Slovensku, odkud pochází mamina jsou podobné tradice, ale tam je víra ještě o něčem jiném; např. velikonční průvody po dědině...)

 

Jaké velikonoční zvyky znáte Vy?:-)